ICON REAL ESTATE partnerem VIII Ogólnopolskiej Konferencji Konserwatorskiej

ICON REAL ESTATE wspiera organizację Konferencji Konserwatorskiej, która będzie miała miejsce 19-20 października 2016 roku. Ósma edycja z cyklu „Między ortodoksją a kreacją. Dialog konserwatorsko-architektoniczny” organizowana jest przez Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie wraz ze Stowarzyszeniem Architektów Polskich SARP i Stowarzyszeniem Konserwatorów Zabytków. Tegoroczna odsłona wydarzenia poświęcona będzie wyzwaniom nowej polityki miejskiej związanym z ochroną i zarządzaniem zabytkową architekturą w warunkach znacznej intensyfikacji aktywności inwestycyjnej i postępującego procesu zagęszczenia dotychczasowej zabudowy.

W tym roku hasło przewodnie Konferencji to „TRANSFORMACJA – REWITALIZACJA – KONSERWACJA”. Wypracowanie dobrych praktyk i zasad działania między wszystkimi uczestnikami rynku i decydentami jest szczególnie istotne w obliczu zmian, jakie czekają w najbliższych latach centrum Warszawy. Metamorfoza tkanki miejskiej Śródmieścia ma na celu stworzenie uporządkowanej i przyjaznej mieszkańcom oraz pracownikom przestrzeni publicznej. Aby tak się stało, potrzebny jest dialog między architektami, konserwatorami zabytków, urzędnikami, deweloperami oraz inwestorami – takie możliwości nawiązania merytorycznej dyskusji stwarza właśnie Konferencja Konserwatorska.

W najbliższych latach centrum Warszawy czekają duże przeobrażenia związane z przebudową najważniejszych ciągów komunikacyjnych, rewitalizacją Rotundy, budową siedziby Muzeum Sztuki Nowoczesnej czy adaptacji zabytkowych kamienic do nowych funkcji. Szanse i wyzwania stojące przed Śródmieściem to doskonały tematy do dyskusji w trakcie wydarzeń takich jak Konferencja Konserwatorska, dlatego ICON REAL ESTATE chętnie wspiera inicjatywy tego typu oraz wszelkie działania, których celem jest rewitalizacja przestrzeni miejskiej w zgodzie z oczekiwaniami mieszkańców i najemców, jak i wymogami prawno-technicznymi. Jako deweloper dbający o każdy aspekt dokłada najwyższych starań, aby realizowane inwestycje spełniały wszelkie wymagania i wpisywały się harmonijnie w otoczenie. Szczególne wyzwania w tym zakresie stanowią projekty związane z architekturą wpisaną do rejestru zabytków. Jednym z nich jest Poznańska 37 – adaptowana na kameralny budynek biurowy zabytkowa kamienica, która jako jedna z nielicznych nie uległa zniszczeniu podczas działań wojennych. Obecnie ICON REAL ESTATE prowadzi wyspecjalizowane prace rewitalizacyjne przy ścisłej współpracy z konserwatorem zabytków. Dzięki temu budynek szczycący się bogatą, przedwojenną historią zostanie dostosowany do wymagań współczesności i już wkrótce zaoferuje łącznie 4100 m kw. powierzchni biurowej i handlowo-usługowej oraz trzykondygnacyjny parking podziemny w ścisłym centrum Warszawy.

Szczegółowe informacje oraz program dostępne są na stronie Konferencji: http://bit.ly/2cUu9Qw.